TÜRK İŞİ LOKALİZM
Lokalizm kavramının kelime anlamı birçok kaynakta “Yerel öncelik” olarak açıklanmaktadır. Lokalizm diğer akımlara nazaran bir moda ya da bir heves olarak ortaya çıkmamış, kişisel korunma ihtiyacı ve toplumsal sorumluluk duygusunun bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Son dönemde özellikle ekmek, maya, günlük süt gibi bayatlayan, son kullanma tarihi olan ürünler için Lokal firmaları tercih etmek daha mantıklı hale gelmiştir. İnsanlar birbirlerine destek olmak için de komşu esnaftan almayı tercih etmeye başlamıştır. Bir zamanlar yerli malı haftaları kutladığımız ülkemizde eskisinden daha fazla ithal ürünlere yönelmiş gözüksek de yerel firmaların gelişmesini eskisinden daha çok önemsiyoruz.
Tüketimde Lokalizm toplumları güçlendirir, mahallelerimizdeki zenginlikleri, çevremizdeki insanların refahını arttırır. Lokalizm paranın bulunduğunuz bölge içerisinde kalmasını ve değerlenmesini sağlar. Tüm bunların dışında ilişkileri de güçlendirir. Yani ütünün fişini takılı unutup apartman görevlisine ulaşamadığınızda bakkal amcadan rica edip apartman görevlisiyle iletişime geçerek sigortayı kapattırmasını isteyebilirsiniz.
Lokal alışveriş yaparak hem çevremizdeki mevcut firmaları korur hem de yeni firmalar açılmasına neden oluruz. Yerel firmaların açılması yeni iş imkanları yaratırken aynı zamanda yerel parkların, kütüphanelerin, kültür merkezlerinin vs. açılmasına, etkinliklerin oluşmasına neden olacaktır. Temizlik, inşaat vb. her türlü belediyecilik işinin de hızlanmasını sağlar.
“Buy Local!” sloganıyla dünyayı kasıp kavuran “Lokalizm”, bizi evden çıktığımızda herkesi tanıdığımız, merhabalaştığımız, sevgi dolu sokaklara çıkarır. Makyaj yapmadan bakkala gidebilirsiniz. Eşofmanlarınızla rahat rahat dolaşabilirsiniz. Fön çektirmeye değil, hoş sohbete güzellik salonuna gider; ekmek almaya değil, bakkal amcaya günaydın demeye gidersiniz.
Lokal firmalarda hizmet diğer firmalardan daha kişiselleştirilmiş olarak sunulur. Güzellik salonuna gittiğinizde ettiğiniz sohbetler, içtiğiniz kahveler, gördüğünüz tanıdık yüzler sizi mutlu eder. Orayı bir sosyalleşme aracı olarak görürsünüz.
Her ne kadar yaşlı bireylerin Lokal satın alma eğilimi yüksek gözükse de gençlerden de umutluyum. Lokal firmalar sizi tanırsa bütün esnaf kıymetli bebeğinize bakıcı bulmak için seferber olur. Berberde komşularınızdan üst düzey bir yöneticiyle sohbet ederken hayalinizdeki işi bulabilirsiniz.
Satın alamadıktan sonra firmaların yeterli altyapı ve geniş ürün ağına sahip olması yeterli değildir. Bugün büyük firmalardan Online alışveriş yapmak istediğinizde satın aldıklarınıza ne zaman ulaşacağınızı bilemezsiniz. Marketler en erken ertesi gün teslimat sağlayabilmektedir. Oysa yılların manavı Reşat amcayı aradığınızda “10 dakikaya oğlanı gönderirim.” der.
Lokalizm sizi arabalarınıza bağımlılıktan kurtarır. Daha taze ve daha güvenilir ürünler sunan Lokal firmalara ulaşım daha az maliyetlidir. Özellikle de teknolojiye ayak uydurabildiklerinde bir telefonla, Whatsapp mesajı ya da Instagram, Facebook gibi uygulamalardan iletişim kurulabilmektedir. Bugün birçok firmaya bu kanallardan ulaşabiliyorken kargo süreçlerinde, telefon ve mesaj sıralarında beklemekteyiz.
Lokalizm sağlınızı da destekler. Yürüyerek obeziteyle, kalp kriziyle başa çıkabilirsiniz. Elektronik cihaz kullanmadan alışveriş sizi baş ağrısından kurtarır. Yollardaki arabaların azalması, hava kirliliğinde de azalmaya yol açar.
Lokal alışveriş alışkanlığı, bugün yaşadığımız gibi olası felaket durumlarında etrafımızdaki kaynaklar hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Yani evde yemek olmadığında bakkaldan hanımının sarmalarını satın alabileceğimizi biliriz.
Çözmemiz gerek tek sorun yerel firmaların fiyatlarının daha pahalı olmasıdır. Bunu da çözebilirsek Lokalizm daha uygulanabilir hale gelecektir. Üreticilerin ve markaların Lokalizmi destekler bir fiyat politikası uygulaması iyi bir başlangıç olabilir.
Lokalizmi bir hayat felsefesi olarak toplum olarak kabullenirsek yapabileceğimiz güçlü etkiyi düşünsenize! Bugün şehrinizi yeniden keşfetmeye başlayın ve esnafla tanışın. Her esnaftan bir ürün satın alın. İki ayrı bakkaldan birer sakız. Her merhabada bir sakız!
Comments